Keikkarintamalta haluaisin nostaa kaksi uutta ja myös aika isoa juttua.

Alkusyksyn suurin juttu on varmaankin 30.9. Tampere-talolla esitettävä SOVINTO- musikaali. Se sai alkunsa, kun säveltäjä Lasse Heikkilä joskus viime syksynä soitteli minulle ja ehdotti yhteistyötä. Hän oli nimittäin sukuaan tutkiessaan saanut selville, että hänen oma isoisoisänsä oli Suomen itsenäisyyden alkumelskeissä ollut punaisten puolen agitaattori. Kun minun juureni puolestaan ovat siellä valkoisella Pohjanmaalla ja sukuun on kuulunut myös IKL:n miehiä, tuntui hienolta idealta, että me kaksi musiikin tekijää ja kollegaa voisimme tehdä jotain yhdessä nyt, kun noista kansalaissodan ajoista on mennyt tasan 100 vuotta. Musikaalin teemaksi nousi luonnollisesti sovinto ja anteeksianto. Esitys sisältää sekä teatteria että musiikkia ja mukaan olemme saaneet suuren joukon hienoa ja innostunutta väkeä. Mukana on Pirkanpojat, Työväenyhdistyksen puhallinorkesteri, musiikkiteatteri Valkia ja monia eri alojen taitajia, muusikoita ja näyttelijöitä. Tunnustan heti, että suurimman työn käsikirjoituksen ja sovitusten puolella on tehnyt Lasse, mutta kyllä minäkin siihen rokkaan olen rikkani työntänyt. Uskon, että teoksesta tulee ainutlaatuinen kokonaisuus, joka koskettaa kuulijaa monin tavoin. Esitystä on siis vain tämä yksi, joten jos haluat mukaan, kannattaa toimia nopeasti ja varata paikka Tampere-talosta pian!

Toinen suuri projekti on Gospel-Gentlemen -kiertue, jonka teen yhdessä Jaakko Löytyn ja Petri Laaksosen kanssa marraskuussa. Jotain pientä yhteistyötä olen aikaisemmin tehnyt molempien näiden hienojen herrasmiesten kanssa, mutta tällainen suuri yhteiskiertue on taas jotain uutta. Kun tietää miesten erilaiset persoonat ja musiikkityylit, kokonaisuudesta voi tulla aika hieno ja uusia näköaloja avaava. Orkesterin kapellimestarina toimii Jussi Pyysalo ja taustayhteisönä on Kansan Raamattuseura. Tervetuloa kuuntelemaan, mitä me saamme kasaan tällä kokoonpanolla!

Exitin osalta olemme ottaneet tämän vuoden aika rauhallisesti, kun ne suuret 30-vuotisjuhlat saatiin juhlittua kunnialla viime syksynä. Kesällä on ollut joitakin kesäfestareita ja syksyllä meillä onkin vain yksi kiertue marraskuun puolessa välissä. Kesällä heinäkuun lopussa teimme viikon kiertueen Unkariin, jossa olimmekin edellisen kerran 14 vuotta sitten, joten oli jo aikakin päästä sinne uudestaan. Hienosti keikat menivät, väkeä riitti ja jopa unkarinkieliset biisit olivat kuulemma ihan ymmärrettäviä. Suurin keikka oli Unkarin luterilaisen kirkon nuorten tapahtuma Szelrozsa- festivaali Bükin kylpyläkaupungissa, jossa kuulijoita oli lähes 1000. Tietenkin saimme myös kokea ylenpalttista unkarilaista vieraanvaraisuutta. Yhteys Unkariin alkoikin jo vuonna 1983, jolloin sain sieltä ensimmäisen kirjeen, jossa kerrottiin, että he laulavat minun laulujani. Siitä saakka on yhteyttä pidetty.

EtCetera -kuoro on tänä syksynä myös liikkeellä melko ahkerasti ja erityisesti nuo majataloillat yhdessä Ilkka Puhakan ja Jukka Jämsenin kanssa vetävät kansaa ja innostavat laulajiakin. Syksyn majatalokiertue osuu syyskuun puoleen väliin, mutta muutamia on myöhemminkin syksyllä. Jos et majataloiltaan ole aikaisemmin päässyt, tule ihmeessä mukaan! Keväällä käväisimme pitämässä majataloillan myös Eestissä ja kovasti lisää haluaisivat. Katsotaan, milloin pääsemme sinne uudestaan.

Itse jatkan normaalia ’mies ja kitara’- keikkailua ympäri maata pitkin syksyä. Vaihtelua työhöni tuo myös se, että vaimoni Arja lähtee välillä keikalle laulamaan. Joskus saan mukaan myös armoitetun muusikko Sami Aspin, joka tuo kitarallaan ja laulullaan väriä konsertteihin. Ohjelmassa on tuttuun tyyliin trubaduurikonsertteja, majataloja, kouluvierailuja ja monenlaista muuta keikkaa ympäri mata. Syyskuun lopulla on tarkoitus lähteä ensimmäistä kertaa ICEJ:n vieraaksi Lehtimajanjuhlille Israeliin. Toinen mielenkiintoinen vierailu ulkomaille tapahtuu joulukuun alussa, kun lähden Open Doors- järjestön kanssa tutustumaan kristittyjen tilanteeseen Pohjois-Irakissa. Ehkä nekin poikivat sitten uusia lauluja…

Tällaiselta näyttää tämä meikäläisen tuleva syksy. Tule taas moikkaamaan, kun jossain törmäillään!