Viime talvi oli musiikkirintamalla aika kiireistä aikaa. Monenlaista musiikkia, levyä ja nuottikirjaa näki päivänvalon, mutta eteenpäin tekee elävän mieli ja jotain uuttakin on taas suunnitelmissa.

Tuorein julkaisu on viime huhtikuussa ilmestynyt uusi nuottikirja Anna sydäntemme soida, jossa on 100 laulua kuoroille ja lauluryhmille. Edellinen vastaava kirja ’Syttyköön sydämiin’ ilmestyi jo vuonna 2003, joten oli jo aikakin saada jotain uutta. Yhdessä nuotinkirjoittaja Juha Törmän kanssa pakersimme tuota kirjaa ainakin kolmen vuoden ajan, joten olikin helpotus saada se vihdoin käsistä. Tuollaiset moniääniset teokset ovat yllättävän työläitä, mutta kyllä se aina kannattaa. Kirjasta löytyy vihdoin nyt myös ne uuden Häikäisevän kirkas-CD:n laulut, joita tosi moni on minulta jo ehtinyt kysyäkin. Luulenpa, että siinä teoksessa on monelle kuorolle laulamista pitkäksi aikaa! Toinen suuri ilonaihe viime talvena oli tietenkin juuri tuo uusi Häikäisevän kirkas -CD, joka on saanut todella upean vastaanoton. Make Perttilä teki hienot sovitukset ja teki tuottajana ihan käsittämättömän työn!

Tänä syksynä en julkaise ainakaan suomen kielellä mitään uutta, mutta sen sijaan tässä alkusyksystä tulee kuin tuleekin vihdoin monen kysymä Gospel Gentlemen-CD!!! Alunperin sitä tosiaan ei edes uskallettu suunnitella, mutta sen verran hienoja nuo Gentlemen-keikat olivat, että lopulta päätettiin loppukesästä mennä Sami Aspin studioon Akun Tehtaalla. Kauniin karheita ja leppoisia tunnelmia sillä levyllä onkin tulossa. Odotetuimpia ovat varmaan ne ’Vain elämää’ -hengessä tehdyt versioinnit toisten kappaleista! Sen verran paljastan, että levyllä on myös yksi uusi, kiertueella yhdessä Jaakon ja Petrin kanssa tehty laulu! Myös itse laulan levyllä yhden aikaisemmin julkaisemattoman kappaleen!

Tänä syksynä olisi tarkoitus julkaista myös Nordic Praise-CD:n hebreankielinen versio yhdessä ICEJ-järjestön kanssa. Sen äänitykset on Israelissa saatu päätökseen ja tosi hauskalta kuulostaa! Näin saavat arabiankielinen ja farsinkieliset äänitteet jatkoa Lähi-Idässä. Viime vuonna ilmestyi tuo sama levy myös unkarinkielisenä versiona nimellä ’Északi Fény’ (=Pohjoisen valo) ja sen toteutti Pilisin luterilaisen seurakunnan kuoro Izsóp.

Yksi viime talven uutuuksia oli myös huippuhauskan Solina -lastenlevyn eestiläinen versio Taevaisa peopesal. Onpa kerrassaan hauskan kuuloisia käännöksiä ja iloista meininkiä! Sen verran voin paljastaa, että Eestin päässä tehdään jo käännöksiä Häikäsevän kirkkaankin lauluista, joten ehkä sieltä jatkossa pullahtaa taas uusi levykin, kuka tietää!? Pikkulinnut on muuten laulaneet, että Solinaltakin saattaa tulla jatkossa taas uutta, energistä lastenmusaa. Voipi olla, että meikäläinenkin pääsee taas vääntämään lastenlauluja…

Myös EtCetera-kuoro menee studioon vuoden vaihteen tienoilla ja jos Herra suo, tarkoitus olisi julkaista äänite joskus kevään aikana. Kyllä siellä olisi monta aika hienoa laulua odottamassa, joten toivotaan, että kaikki menee niin kkuin on kaavailtu. Myös musiikkivideoista on keskusteltu, mutta katsotaan, miten käy ja mihin on mahdollisuudet.

Äänitteiden osalta tulevaisuus on kieltämättä tällä alalla tänään melkoinen kysymysmerkki, sillä digitalisoituminen tuo omat haasteensa. Moni ennustaa sitä, että jatkossa ei levyjä pysty enää julkaisemaan ollenkaan, koska ihmiset tulevat käyttämään yhä enemmän digikanavia musiikin kuuntelussa. Siinä tuleekin sitten se ongelma, millä rahalla tulevaisuudessa musiikkia kustannetaan, kun levyjä ei enää osteta. Aika vaikea yhtälö se joka tapauksessa on. Katsotaan, mitä aika tuo, mutta joka tapauksessa musiikkia tarvitaan aina ja ennen kaikkea musiikkia, jossa on evankeliumia!

Niin, se täytyy varmaan vielä iloiten todeta, että tuo meikäläisen viime vuonna kirjoittama ’Keikkamiehen hartauskirja julkaistaan nyt syksyllä myös äänikirjana! Aika monta iltaa sitä luinkin meidän omassa saunakammarissa yön pimeinä tunteina…